Wykonanie
Burgery są ostatnio bardzo popularne, zwłaszcza w burgerowniach, gdzie na talerzu dostajemy ogromną bułę z ogromnym kotletem. :-) Kiedy robię je w domu, staram się również sama piec
bułki, ale nie zawsze pozwala na to czas. Burgery to również tak wdzięczny temat, że dzięki kilku prostym składnikom można całkowicie zmienić jego smak. :-) Sympatycy kuchni włoskiej na pewno zwrócą uwagę na moją dzisiejszą wersję, czyli burger po włosku.

1
bułka do hamburgerów125g
mięsa mielonego1 garść mieszanki
sałat3
suszone pomidory2 plasterki
sera3 plasterki
cebulikoncentrat pomidorowykilka listków świeżej
bazyliiolejsól,
pieprz,
zioła prowansalskie1.
Mięso mielone doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami prowansalskimi. Mieszamy i formujemy kształt kotleta. Smażymy na rozgrzanym
oleju.2.
Bułkę podgrzewamy na patelni lub w mikrofalówce, przekrawamy na pół. Obie części smarujemy koncentratem, Układamy kolejno:
sałata, 1 plaster
sera, kotlet, 1 plaster
sera,
suszone pomidory,
cebulę. Pomiędzy warstwy układamy
bazylię.3. Całość przekłuwamy patyczkiem od szaszłyka, by burger zachował formę.
