Wykonanie
Na blogu wstawiałam już przepis na
makaron z samą
botwinką, tym razem przedstawiam wersję urozmaiconą o
szpinak.
Zieleninę w takiej formie
mogę jadać codziennie i wyjątkowo do kompletu nie jest mi potrzebne żadne
mięso. :-) Przypominam, że sezon na
botwinkę lada moment dobiegnie końca. Ja zamierzam w pełni z niego korzystać, co radzę i Wam - następna taka szansa dopiero za rok!
1 pęczek
botwinki1 pęczek
szpinaku1 duża
cebula200g
makaronusól,
pieprz1.
Cebulę kroimy w kostkę. Botwinę myjemy, odkrawamy
buraczki. Obieramy je i ścieramy na tarce. Liście siekamy. Siekamy również liście
szpinaku.2. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy
cebulę i starte
buraczki Smażymy przez około 10 minut, po czym dodajemy posiekane liście. Dusimy do odparowania
wody. Przyprawiamy
solą i obficie
pieprzem.3.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z podsmażoną botwiną i
szpinakiem.