ßßß
200g masła w temperaturze pokojowej2 szklanki mąki1/4 szklanki cukru5 jajek200g masy kajmakowej250g krówek50g mlecznej czekolady1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliPolewa:karmelowa czekolada 100g (można zastąpić białą lub mleczną)5 łyżek mleka1 łyżka oleju1. Krówki siekamy na kawałki i posypujemy delikatnie mąką - dzięki temu się nie skleją. Siekamy również czekoladę.2. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.3. Masło ucieramy z cukrem na puch.4. Cały czas miksując dodajemy jajka, następnie masę kajmakową a na końcu stopniowo mąkę.5. Do powstałej masy dodajemy posiekane krówki i czekoladę. Mieszamy drewnianą łyżką.6. Masę wylewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię wylewamy olej i mleko, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto.
