Wykonanie
Święta, wiosna a więc otoczka wszelkich ciast musi być u mnie radosna i kolorowa. Nawet przesadnie kolorowa. :-) A babka... babka nie musi być sucha i nudna. ;-) Achów i ochów nad nią nie było końca. Jest nieprzyzwoicie mocno karmelowa, nieprzyzwoicie słodka i nieprzyzwoicie pyszna! Z pewnością
będę ją powtarzać, nie tylko od święta.
200g
masła w temperaturze pokojowej2 szklanki
mąki1/4 szklanki
cukru5
jajek200g masy kajmakowej250g
krówek50g
mlecznej czekolady1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliPolewa:karmelowa
czekolada 100g (można zastąpić białą lub
mleczną)5 łyżek
mleka1 łyżka
oleju1.
Krówki siekamy na kawałki i posypujemy delikatnie
mąką - dzięki temu się nie skleją. Siekamy również
czekoladę.2.
Mąkę mieszamy z
solą i
proszkiem do pieczenia.3.
Masło ucieramy z
cukrem na puch.4. Cały czas miksując dodajemy
jajka, następnie masę kajmakową a na końcu stopniowo
mąkę.5. Do powstałej masy dodajemy posiekane
krówki i
czekoladę. Mieszamy drewnianą łyżką.6. Masę wylewamy do foremki na babkę (u mnie silikonowa). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy.7. Przygotowujemy polewę: na małą patelnię wylewamy
olej i
mleko, dodajemy połamaną w kostki
czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia
czekolady. Polewamy nią wystudzone ciasto.