ßßß Cookit - przepis na Bułki pełnoziarniste

Bułki pełnoziarniste

nazwa

Wykonanie

To zdecydowanie jedne ze smaczniejszych bułek, jakie udało mi się zrobić. Wyszły mięciutkie i puszyste. Podejrzewam, że to zasługa użytego po raz pierwszy robota kuchennego, który wyręczył mnie w zagniataniu ciasta i sprawił, że było ono naprawdę puszyste. :-) Swoją drogą - to, że nie trzeba ręcznie zagniatać ciasta zachęciło mnie do dalszych wypieków pieczywa. Zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Smak Zdrowia.
300g mąki pszennej
400g mąki pszennej pełnoziarnistej
400ml ciepłego mleka
20g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 jajko
10g masła
2 łyżeczki soli
1. Do mleka dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy do momentu aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, mieszamy. Wsypujemy wymieszane wcześniej ze sobą mąki i sól. Zagniatamy na gładkie ciasto (będzie lekko się kleić), na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Ponownie zagniatamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h.
3. Formujemy bułki preferowanej wielkości (u mnie 8 dużych, ale równie dobrze może być to 16 mniejszych). Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/04/buki-penoziarniste.html