Wykonanie
To zdecydowanie jedne ze smaczniejszych
bułek, jakie udało mi się zrobić. Wyszły mięciutkie i puszyste. Podejrzewam, że to zasługa użytego po raz pierwszy robota kuchennego, który wyręczył mnie w zagniataniu ciasta i sprawił, że było ono naprawdę puszyste. :-) Swoją
drogą - to, że nie trzeba ręcznie zagniatać ciasta zachęciło mnie do dalszych wypieków
pieczywa. Zmodyfikowany przepis pochodzi z bloga Smak Zdrowia.

300g
mąki pszennej400g
mąki pszennej pełnoziarnistej400ml ciepłego
mleka20g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru1
jajko10g
masła2 łyżeczki
soli1. Do
mleka dodajemy
drożdże,
cukier i łyżkę
mąki. Mieszamy do momentu aż
drożdże się rozpuszczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy
jajko, mieszamy. Wsypujemy wymieszane wcześniej ze sobą
mąki i
sól. Zagniatamy na gładkie ciasto (będzie lekko się kleić), na koniec dodajemy roztopione i przestudzone
masło. Ponownie zagniatamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1h.3. Formujemy
bułki preferowanej wielkości (u mnie 8 dużych, ale równie dobrze może być to 16 mniejszych). Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.4. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut.

