Wykonanie
Próbowałam wielu wersji
sosu czosnkowego. Używałam przy tym przeróżnych składników:
majonez,
kefir,
maślanka aż w końcu trafiłam na wersję idealną dla nas. :-)
Sos jest lekki i bardzo smaczny. Pasuje do pizzy,
mięs, frytek i wszystkiego czego dusza zapragnie. W przepisie podaję dokładne ilości składników, ale można je dowolnie modyfikować w zależności od pożądanej konsystencji sosu, poza tym
jogurty i
serki różnych firm mają różną gęstość.

(składniki na 2 porcje)3 łyżki
naturalnego serka homogenizowanego4 łyżki
jogurtu naturalnego4 małe ząbki
czosnku (lub więcej w zależności od preferencji)
sól,
pieprz1. Do miski przekładamy
jogurt naturalny i
serek homogenizowany.2. Do miski dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek, przyprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Wszystko razem mieszamy.3. Sos przed podaniem schładzamy w lodówce.
