Wykonanie
Dostałam najlepszy kulinarny komplement na świecie. :-) Babcia powiedziała, że przeniosła się w czasie, bo takie same maślane rogaliki piekła jej mama. Przez dodatek ekologicznych produktów:
mąki i
truskawkowego dżemu odniosłam wrażenie, że jestem jeszcze bliżej tamtych czasów. Polecam, bo są pyszne, delikatne, maślane. Rozpływają się w ustach. Przepis znalazłam dawno temu tutaj: KLIK .
(U mnie rogaliki powstały z 1/2 porcji ciasta.)4 i 1/2 szklanki ekologicznej
mąki pszennej typ 500 Symbio1 szklanka
mleka1/2 kostki
masła + 1/2 kostki
masła do smarowania rogalików1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soliopakowanie suchych
drożdży (7-8g)3 duże
jajka240g ekologicznego
dżemu niskosłodzonego Symbio1.
Drożdże wsypujemy do małego naczynia, dodajemy po łyżeczce
mąki i
cukru, zalewamy 1/4 szklanki ciepłego
mleka. Odstawiamy i czekamy do momentu aż zaczyn zacznie się podnosić.
2. Do pozostałego ciepłego
mleka (3/4 szklanki) dodajemy
masło,
jajka i
cukier. Mieszamy. Do miski wsypujemy
mąkę, dodajemy rozczyn, mieszankę:
mleko,
jajka,
masło,
cukier i wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei, dosypujemy więcej
mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 lub więcej części. Mamy pełną swobodę jeśli chodzi o wielkość rogalików - jeśli chcemy mniejsze rogaliki, zamiast na 3 części, podzielmy ciasto na 5-6. Rozwałkowujemy je na kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Smarujemy je roztopionym
masłem. Na szerszą część nakładamy
dżem i zwijamy rogaliki. Ponownie smarujemy
masłem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
5. Rogaliki pieczemy w 200 stopniach do zarumienienia (około 10 minut). Po wyjęciu z piekarnika po raz trzeci smarujemy roztopionym
masłem i studzimy.