Wykonanie
Są takie dania, które powalają smakiem a nie wymagają dużego wysiłku. Dziś umieszczam przepis na jedno z nich. :-) Robi się praktycznie samo, sos można przygotować wcześniej, filety również i w odpowiednim momencie wstawić do piekarnika. Dlatego świetnie sprawdzi się jako danie na ciepło na imprezie, może Sylwestrowej? :-) Miękki filet w połączeniu z pysznym
miodowo-
musztardowym sosem zachwycą każdego!

2
filety z kurczaka500ml
śmietanki 12%5 łyżek
musztardy Dijon (u mnie oryginalna francuska od De Care: KLIK)2 łyżki
miodu3 plastry
żółtego sera1
jajkopapryka słodka,
sól,
pieprzkoperek lub
pietruszka do posypania1.
Filety z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy z obu stron
solą,
pieprzem i
słodką papryką.

2. Do miski wlewamy
śmietankę, wbijamy
jajko, dodajemy
musztardę oraz
sól i
pieprz do smaku. Wszystko mieszamy na gładką masę.


3. W naczyniu żaroodpornym tworzymy dwie warstwy. Układamy połowę przygotowanych filetów, na to wylewamy połowę sosu, znowu układamy filety i zalewamy pozostałym sosem. Posypujemy startym
żółtym serem.


4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 40 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

