Wykonanie
Drożdżowe mięciutkie ciasto, kwaskowe
wiśnie i słodki
budyń.
Trio idealne do popołudniowej
herbatki ... :))

Składniki (na około 13 sztuk):500g
mąki pszennej40 g
drożdży świeżych3 łyżki roztopionego
masła1/2 szklanki
mleka2
jajka +2
żółtka2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego1/2 szkl.
cukruszczypta
solikilka kropli
aromatu cytrynowegoNa kruszonkę:120 g
mąki pszennej4 czubate łyżki
cukru60 g miękkiego
masłaPonadto:wydrążone
wiśnie, 1
budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniuWykonanie:

Zrobić rozczyn: z rozkruszonych
drożdży, łyżeczki
cukru, łyżeczki
mąki i podgrzanego wcześniej
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą
mąką, następnie dodać ubite
jaja, aromat, szczyptę
soli oraz roztopione
masło (ciepłe, ale nie gorące) i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy
kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w każdej drożdżówce. Każdy dołek posypujemy lekko
bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i
owoce.

Całość posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st.

