Wykonanie
Generalnie nie zaprawiam
włoszczyzny na zimę, ani jej nie mrożę.A wynika to z prostej przyczyny: starcie 2
marchewek czy pokrojenie kilku świeżych warzyw jako baza do zupy nie stanowi dla mnie problemu :))W garażu, a którym już od października jest zimno jak ... w ziemiance zawsze trzymam zapas
marchwi,
cebuli,
ziemniaków,
pora czy
selera naciowego.Są jednak warzywa, których zakup w UK jest problemem, a mianowicie
seler i
korzeń pietruszki.Oba warzywka
mogę kupić tylko w Lidlu lub w polskim sklepie - jeśli akurat są. Postanowiłam więc zrobić sobie kilka słoików tych warzyw w
soli, aby
mieć "na czarną godzinę" :)))Bo takie warzywka mogą stanowić fajną bazę do zupy, sosu czy wzbogacić smak naszych dań jednogarnkowych ...

Składniki: na 3 słoiki widoczne na zdjęciu2 kg
marchwi1 kg
selera1 kg
pietruszki4 -5 szt
pora4
łodygi selera naciowego1kg sol iWykonanie:Wszystkie składniki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Jeśli mamy
seler z liśćmi kroimy je drobno i również dodajemy do mieszanki.Całość zasypujemy
solą. Mieszamy dokładnie (najlepiej rękoma). W wyparzonych słoikach ubijamy dokładnie
włoszczyznę. Słoiki zakręcamy - nie pasteryzujemy.
Sól jest doskonałym konserwantem, więc nie musimy obawiać, że nasze warzywka się popsują.Musimy jednak pamiętać, że
mieszanka warzywna jest bardzo słona i należy uważać dodając ją do zupy lub innych potraw.