Wykonanie
Bardzo lubię naleśniki z
jabłkami ... po kuchni rozchodzi się wtedy słodki zapach przysmażanych
jabłek i robi się od razu tak jakoś domowo :))Bo dla mnie dom to właśnie wszelkie kuchenne zapachy.Te przysmażane plasterki
jabłek budzą wspomnieniadomu mojej Babci...Późną jesienią lub zimą, kiedy kiedy w piecu buzował już ogieńBabcia kładła na gorących kręgach
jabłka.Obracała z każdej strony, a one cudownie się podsmażały (czasem przypalały) ... i pachniało w całej kuchni, właśnie tak jak pachnie, kiedy smażę naleśniki z
jabłkami :))
Składniki:2 szkl
mąkiok 1 szkl
mlekaok 1 szkl przegotowanej
wodyszczypta
soliłyżeczka
cukru2
jajkaolej do smażenia2 kwaskowe
jabłkaWykonanie:
Jaja,
cukier,
sól miksujemy mikserem lub ubijamy ręcznie, jak kto woli. Podajemy kolejno
mąkę,
mleko,
wodę i miksujemy całość do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Odstawiamy ciasto na ok 30 minut, po czym smażymy na
oleju najpierw z jednej strony - wtedy układamy na ciasto cienkie plasterki
jabłek, a następnie z drugiej strony na złoty kolor. Należy pamiętać, aby patelnia była mocno rozgrzana, a ilość
oleju minimalna. Po usmażeniu posypujemy
cukrem. Zjadamy ciepłe.