Wykonanie
Lekki, nie mocno słodki mimo zawartości
czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem
wiśni-
mus czekoladowy.Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach, wylać na spód
biszkoptowy albo
ciasteczkowy - jak u mnie.Super sprawdza się szczególnie latem, kiedy nawet jak nie ma upału za oknem nie tęsknimy to ciężkich, kremowych ciast i
tortów.Polecam gorąco!

Składniki:Na
ciasteczkowy spód:100g
herbatników (ja miałam belvita)70 g rozpuszczonego
masłaCiastka rozkruszamy na drobny pył. Można to zrobić przez włożenie ich do foliowego (dość mocnego) woreczka i wałkowanie ich wałkiem od ciasta, bądź rozbijanie ich tłuczkiem do
mięsa. Możliwości jest wiele. Do rozkruszonych
ciastek wlewamy roztopione i lekko przestudzone
masło, łączmy całość i wyklejamy spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki na czas robienia pianki.Czekoladowa pianka:400 g
jogurtu greckiego150 g
czekolady (dowolnie gorzkiej lub
mlecznej-najlepiej pół na pół)300 ml
śmietany 30%6 łyżek
cukru pudru2,5 łyżki
żelatyny50 ml gorącej
wody+ ok. 50 g startej
czekolady (połowa do środka, połowa do dekoracji)+ słoik
wiśni drążonychWykonanie:
Wiśnie odsączamy na sicie.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, odstawiamy do wystudzenia.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy
jogurt grecki z 3 łyżkami
cukru pudru i roztopioną, wystudzoną
czekoladą. Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostały
cukier puder (3 łyżki). Następnie wolnym strumieniem wlewamy
żelatynę do naszej masy
czekoladowo - jogurtowej ciągle mieszając. Na koniec do masy delikatnie dodajemy ubitą
śmietanę oraz cześć startej
czekolady i odsączone
wiśnie. Masę wylewamy na
ciasteczkowy spód. Wstawiamy mus na kilka godzin do lodówki w celu stężenia.
