Dla tych co pragną słodkości, ale myśl o tym, żeby włączyć piekarnik, kiedy żar bucha z nieba przyprawia o dreszcze.Słodki, czekoladowo karmelowy spód idealnie komponuje się kawskowatym musem wiśniowym.Śmietanka idealnie wyważa oba te smaki.Na blachę 24 x 35 cmSpód*- na dwie warstwy ok. 28-32 sztuk herbatników- 200 gr gorzkiej czekolady- puszka ( u mnie 430g) masy krówkowej- 2 łyżki masłaNa dnie blachy ułożyć pierwszą warstwę herbatników.Czekoladę z masłem rozpuścić. Dodać do masy krówkowej. Wymieszać i wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą ciastek.Mus wiśniowy:- 3 szklanki wydrylowanych wiśni- 0,5 szklanki cukru**- 3-4 łyżki żelatynyWiśnie zmiksować, zagotować z cukrem. Do wrzących wiśni dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia. Wystudzone wiśnie wylać jako drugą warstwę na ciastoWierzch:- 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki- 1/3 tabliczki czekolady do starcia ( mleczna bądź gorzka )- 2 łyżki cukru pudruŚmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywną masę. Wyłożyć na górę ciasta. Na wierzch zetrzeć czekoladę na grubych oczkach.* masa czekoladowo krówkowa podpatrzona z bloga Moje wypieki** lub dodajemy cukier w ilości odpowiadającej naszym kubkom smakowym