ßßß
Składniki:15 dag czekolady gorzkiej15 dag czekolady mlecznej5 dag cukru4 łyżki żelatyny1 śmietana kremówka4 jajka1 słoik wiśni w kompocie lub puszka wiśni w żeluWykonanie:Czekoladę rozpuszczam na parze. Połowę żelatyny zalewam wodą by była przykryta, odstawiam na kilka minut, aby spęczniała, następnie rozpuszczam we wrzątku otrzymując pół szklanki rozpuszczonej żelatyny. Żółtka ubijam z cukrem w kąpieli wodnej, dodaję rozpuszczone i przestudzone: czekoladę i żelatynę. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do masy czekoladowej i mieszam za pomocą drewnianej łyżki, aż piana połączy się z masą. Osobno ubijam kremówkę i przygotowuję resztę żelatyny w ten sam sposób jak poprzednio.Tężejącą, dodaję do kremówki. Na spód tortownicy wylewam połowę masy czekoladowej i odstawiam na kilka minut by stężała, na to wykładam kremówkę. Ponownie wstawiam do lodówki. Na wierzch wykładam wiśnie i zalewam pozostałą masą czekoladową. Całość chłodzę 2-3 godziny.