Wykonanie
O tym, że
szpinak naładowany jest wszelakimi witaminami, ma właściwości lecznicze i zbawiennie działa na nasz organizm - nie
będę Was przekonywać. Wbijali nam to w szkole od wczesnego dzieciństwa,i chyba z ... odwrotnym skutkiem :(Jego kulinarny wygląd nie jest najprzyjemniejszy, stąd też pewnie wiele osób na samą myśl o nim myśli bleee, ale jest rzesza, która kocha go miłością bezgraniczną.Podajemy go najczęściej z
makaronem,
serem pleśniowym, w naleśnikach lub pierogach - a ja jeśli już go przygotowuję to bardzo klasycznie:podsmażając z
czosnkiem,
szynką i odrobiną
śmietany :)) i podaję z
jajkiem sadzonym lub w koszulce.

Składniki:500 g świ eżego
szpinakułyżka klarowanego
masła2 ząbki
czosnku1 łyżka
śmietany200g
szynkiWykonanie:Na rozgrzanym
maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę
szynkę oraz posiekany
czosnek, a następnie dodajemy umyty i obrany z twardszych ogonków
szpinak. Podsmażamy go mieszając.

W trakcie smażenia
szpinak puszcza dużo
wody, smażymy do momentu, kiedy
woda odparuje. Na koniec dodajemy łyżkę kwaśnej
śmietany i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.

Pysznie komponuje się z
jajkiem sadzonym lub jak u mnie z
jajkiem w koszulce :)
