Wykonanie
Przepis na ciasto pochodzi z TEJ strony. Bardzo lubię takie puszyste, wilgotne ciasta i to w 100% takie właśnie jest.Zamiast
jagód jak było w oryginalnym przepisie użyłam
borówek i
mandarynek z puszki. Kusiło mnie, aby ciasto posypać jeszcze obficie kruszonką, ale obawiałam się czy ciasto "utrzyma" i dość ciężkie
borówki i jeszcze kruszonką.Ale i bez kruszonki wyszło bardzo smaczne :)
Składniki:ok 250-300g
borówek1 mała puszka (200g)
mandarynek2,5 szklanki
mąki4
jajka1 szklanka
cukru1 szklanka
oleju (dałam tylko 3/4szkl w zupełności wystarczy)1/2 szklanki
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie: (cyt. za autorką przepisu)Przygotuj 2 miski. Do jednej wbij
żółtka a do drugiej
białka.
Białka ubij na sztywną pianę i partiami wsypuj
cukier (1/2 szklanki) nie przerywając miksowania.
Żółtka zmiksuj z resztą
cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej
olej i
mleko. Wsyp
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z
białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp
borówkami i odsączonymi wcześniej
mandarynkami.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu - popudrować
cukrem pudrem.