Wykonanie
Od czasu do czasu muszę podnieść sobie poziom
cukru ...
ciastem drożdżowym.Dla mnie to zdecydowanie NR1 wśród wszystkich gatunków ciasta.Tak więc po świątecznych sernikach, makowcach i piernikach zatęskniłam za drożdżówkami z
owocami i kruszonką.

Składniki:Mój żelazny przepis na wszelkie bułeczki, drożdżówki i rogaliki
drożdżowe jest TUTAJPonadto ulubione
owoce:u mnie
morele i
jagodyWykonanie:

Zrobić rozczyn: z rozkruszonych
drożdży, łyżeczki
cukru, łyżeczki
mąki i części podgrzanego wcześniej
mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą
mąką, następnie dodać ubite
jaja, aromat, szczyptę
soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy
kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko
bułką tartą i wsypujemy w niego
owoce. Brzegi drożdżówki smarujemy rozkłóconym
jajkiem. Całość posypujemy obficie (ja tak lubię) kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st.

