ßßß Cookit - przepis na COŚ DO CHLEBA CZYLI PIECZEŃ KOPERKOWA

COŚ DO CHLEBA CZYLI PIECZEŃ KOPERKOWA

nazwa

Wykonanie

Dobra na zimno do kanapek (można wtedy z czystym sumieniem powiedzieć: wiem co jem) ale i fajnie smakuje na ciepło jako danie obiadowe z ziemniaczkami i np. gęstym sosem pomidorowym jak u mnie.
Składniki:
1kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 kajzerki
2 czubate łyżki posiekanego koperku
4 całe jaja
sól, pieprz
majeranek
szklanka bulionu warzywnego
olej do posmarowania wierzchu pieczeni
Wykonanie:
Bułki zalać zimnym bulionem i odstawić na kilkanaście minut, aby napęczniały, po czym zmiksować. Mięlone wymieszać z jajkami, napęczniałą bułką, koperkiem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie wyrobić na gładką masę. Foremkę podłużną wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, włożyć masę mięsną, wyrównać, a wierzch posmarować olejem.
Piec ok. 1h w temp.180st
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/11/cos-do-chleba-czyli-pieczen-koperkowa.html