Wykonanie
Ostatni mój post był zdrowy i niskokaloryczny, a teraz coś dla przeciwwagi - niezdrowe, kaloryczne i ... baardzo smaczne :)Blok
czekoladowy - smak dzieciństwa i PRL-owskich czasów, kiedy półki sklepowe świeciły pustkami a o słodyczach można było pomarzyć :)Moja dzisiejsza wersja wzbogacona jest tylko o posiekane
orzechy,ale do tradycyjnego bloku dodawało się obowiązkowo pokruszone
herbatniki i
rodzynki.Jest kaloryczny, ale nie sposób zjeść więcej niż mały kawałek, bo blok jest bardzo słodki.Składniki :250 g
mleka w proszku3/4 szkl.
cukrucukier waniliowy (16g)4 łyżki
kakao3/4k. kasi1/2 szkl.
wodyaromat rumowy (kilka kropli)100g
orzechów włoskichWykonanie:W rondelku roztopić
masło, dodać
cukier,
cukier waniliowy ,
kakao oraz
wodę . Podgrzewać mieszając wszystkie składniki , aż utworzy się gładka masa. Następnie lekko ją przestudzić, po czym dodać
mleko w proszku i posiekane
orzechy . Dokładnie wymieszać, dodać kilka kropli aromatu i przełożyć na kwadratową blaszkę wyłożoną folią aluminiową (blok będzie wtedy niższy) lub do podłużnej keksówki (blok będzie wyższy) . Włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny .