Wykonanie
Pomyślałam: dziś na deser szyszki- dobry pomysł biorąc pod uwagę, że połowę moich gości stanowią dzieci. Choć jak się później okazało, dorośli równie chętnie co dzieciaki sięgali do patery z szyszkami .Podaję przepis oparty na
mleku w proszku. Wydaje mi się, że jest prostszy do przygotowania niż z
krówek. Może to moje wyobrażenie, bo sama nigdy nie robiłam tej drugiej opcji :). Pamiętam tylko z dzieciństwa jak robiła je moja mama, i wtedy wydawało mi się, że trwa to całe
wieki. Nie mogłam się doczekać, aż będą gotowe. Ale dzieci inaczej mierzą czas, dlatego pewnie kiedyś wypróbuję wersję z
krówkami.
Potrzebujemy:połowę kostki do pieczenia
Kasia100g
ryżu preparowanego1/4 szklanki
wodypół szklanki
cukru1,5 łyżki
kakaopół opakowania
cukru waniliowego (można pominąć)1 szklanka
mleka w proszku1. Zaczynamy od przygotowania masy
kakaowej. Do garnka wrzucamy
margarynę,
cukier,
kakao,
cukier waniliowy i wlewamy
wodę. Wszystko stawiamy na ogniu i często mieszamy. Gdy tylko się zagotuje zdejmujemy garnek z ognia.2. Do przestudzonej masy dodajemy
mleko w proszku i
ryż. Mieszamy dokładnie.3. Z otrzymanej „masy”, za pomocą łyżki formujemy
ciasteczka, przypominające szyszki. Układamy je na blaszce do pieczenia lub talerzu, aby stężały. Po paru godzinach są gotowe do podania.W przepisach zazwyczaj jest podwójna porcja tego co ja podaję. Z moich proporcji wyszło ok 25 szyszek.