ßßß
Składniki:250 g masła lub margaryny½ szklanki ciepłej, przegotowanej wody½ szklanki cukru1 cukier waniliowy3 łyżki kakao3 szklanki mleka w proszku100 g ryżu preparowanego czekoladowego100 g ryżu preparowanego białegoWykonanie:W garnku rozpuszczamy margarynę, wlewamy wodę, gdy one utworzą jednolity płyn, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, rozpuszczamy go, na samym końcu dodajemy kakao. Energicznie mieszamy aby się nie przypaliło. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Musi być zimna, nie letnia. Gdy masa już wystygnie dodajemy mleko w proszku i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania jednolitej masy. Wsypujemy ryż preparowany i mieszamy łyżką (nie miksujemy) aż wszystkie składniki się połączą. Dłonie moczymy w zimnej wodzie i z masy formujemy niedużej wielkości kulki.
Najlepiej jest je układać na talerzu, który wykładamy papierem do pieczenia, wtedy unikniemy przyklejenia się szyszek do talerza. Odstawiamy na godzinę do lodówki, aby masa się zastygła.