Wykonanie
Składniki:250 g
masła lub
margaryny½ szklanki ciepłej, przegotowanej
wody½ szklanki
cukru1
cukier waniliowy3 łyżki
kakao3 szklanki
mleka w proszku100 g
ryżu preparowanego czekoladowego100 g
ryżu preparowanego białegoWykonanie:W garnku rozpuszczamy
margarynę, wlewamy
wodę, gdy one utworzą jednolity płyn, wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy, rozpuszczamy go, na samym końcu dodajemy
kakao. Energicznie mieszamy aby się nie przypaliło. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Musi być zimna, nie letnia. Gdy masa już wystygnie dodajemy
mleko w proszku i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu powstania jednolitej masy. Wsypujemy
ryż preparowany i mieszamy łyżką (nie miksujemy) aż wszystkie składniki się połączą. Dłonie moczymy w zimnej wodzie i z masy formujemy niedużej wielkości kulki.
Najlepiej jest je układać na talerzu, który wykładamy papierem do pieczenia, wtedy unikniemy przyklejenia się szyszek do talerza. Odstawiamy na godzinę do lodówki, aby masa się zastygła.