Wykonanie
Czy jest bardziej polskie i tradycyjne danie niż panierowany kotlet
schabowy ? No ... może jeszcze bigos :-)
Schabowego serwuje się chyba w każdym domu i właściwie to nie ma żadnej filozofii w jego przyrządzaniu.Ja zamieszczę mój przepis na
schabowego, wyniesiony z mojego rodzinnego domu...Składniki:1/2kg
schabu bez kości3
jajka3 łyżki
mąkibułka tartasólpieprzmasło sklarowane
Wykonanie:
Schab kroimy w cm plastry. Tłuczniem rozbijamy go delikatnie z obu stron. Solimy,
pieprzymy z każdej strony. Panierujemy: w
mące, rozkłóconym
jajku (
jajko też delikatnie
solę) i
bułce tartej, delikatnie przyciskając, aby
bułka dokładnie oblepiła plaster
schabu. Na patelni rozgrzewamy dość mocno sklarowane
masło. Smażymy z każdej strony do zrumienienia
bułki, bo czym zmniejszamy gaz, aby kotlety wysmażyły się także w środku.Jeśli mamy akurat w nadmiarze
jajek, możemy pokusić się i podwójnie opanierować kotlet. Będzie wtedy jeszcze smaczniejszy, ale niestety trochę bardziej kaloryczny.