ßßß Cookit - przepis na SCHABOWY W BUŁCE - RAZ!

SCHABOWY W BUŁCE - RAZ!

nazwa

Wykonanie

Czy jest bardziej polskie i tradycyjne danie niż panierowany kotlet schabowy ? No ... może jeszcze bigos :-) Schabowego serwuje się chyba w każdym domu i właściwie to nie ma żadnej filozofii w jego przyrządzaniu.
Ja zamieszczę mój przepis na schabowego, wyniesiony z mojego rodzinnego domu...
Składniki:
1/2kg schabu bez kości
3 jajka
3 łyżki mąki
bułka tarta
sól
pieprz
masło sklarowane
Wykonanie:
Schab kroimy w cm plastry. Tłuczniem rozbijamy go delikatnie z obu stron. Solimy, pieprzymy z każdej strony. Panierujemy: w mące, rozkłóconym jajku (jajko też delikatnie solę) i bułce tartej, delikatnie przyciskając, aby bułka dokładnie oblepiła plaster schabu. Na patelni rozgrzewamy dość mocno sklarowane masło. Smażymy z każdej strony do zrumienienia bułki, bo czym zmniejszamy gaz, aby kotlety wysmażyły się także w środku.
Jeśli mamy akurat w nadmiarze jajek, możemy pokusić się i podwójnie opanierować kotlet. Będzie wtedy jeszcze smaczniejszy, ale niestety trochę bardziej kaloryczny.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/09/schabowy-w-buce-raz.html