Wykonanie
Miała być... szarlotka, ale w końcu wybór padł na bułeczki
drożdżowe z
musem jabłkowym. Odbiegłam więc od tradycyjnych powideł, którymi zazwyczaj nadziewam bułeczki. Przepis znalazłam kiedyś w jakiejś kulinarnej gazetce, dziś wypróbowałam po raz pierwszy i nie żałuję.Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie, maślane. Polecam gorąco!

Składniki:Na ok 10 bułeczekCiasto:2.5 szklanki
mąki pszennej10 g świeżych
drożdży3 łyżki
cukru cukru1
jajko (plus 1 do posmarowanie bułeczek)1/4 szklanki
oleju½ szklanki ciepłego
mlekaszczypta
soliNadzienie:
mus jabłkowyKruszonka:10dkg
cukru10-15 dkg
masła prawdziwego20 dkg
mąkiWykonanie:
Drożdże mieszamy z odrobiną
cukru i
mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do rośnięcia na około 10 minut. Pozostałe
mleko mieszamy z tłuszczem, resztą
cukru i
solą. Gdy trochę przestygnie dodajemy do niego
jajko.
Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej podrośnięte
drożdże. Dolewamy
mleko z tłuszczem,
cukrem i
solą. Wyrabiamy gładkie ciasto ręcznie lub przy użyciu miksera po czym odstawiamy w cieple na około 1-1,5 godziny. Ja z reguły używam do tego celu piekarnika nastawionego na minimum.Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 porcji. Każdą rozwałkowujemy i na środek nakładamy porcję
musu jabłkowego. Zaklejamy. Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Podrośnięte
bułki smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy je przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 185 °C.