ßßß Cookit - przepis na WĄTRÓBKA Z CEBULĄ TRADYCYJNIE

WĄTRÓBKA Z CEBULĄ TRADYCYJNIE

nazwa

Wykonanie

Wątróbka ma pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników... ja osobiście nie przepadam za wieprzową, ale co innego drobiowa.
Raz w miesiącu serwuję rodzince na obiad smażoną drobiową wątróbkę z cebulą. Uważam, że to smaczny, szybki i tani obiad.
Rewelacyjnie komponuje się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, albo po prostu ze świeżą bagietką.
Składniki:
ok 1kg cebuli
600 g wątroby drobiowej
łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuli
olej do smażenia wątróbki
sól
pieprz
majeranek
Wykonanie :
Wątróbkę myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek.Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor . Na drugiej patelni podsmażamy na oleju pokrojoną wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez ok 15 minut, co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy sól,pieprz i sporą ilość majeranku Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz.
Na koniec wykładamy naszą usmażoną cebulę na lub obok wątróbki.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/05/watrobka-z-cebula.html