Wykonanie
Wątróbka ma pewnie tyle samo zwolenników co przeciwników... ja osobiście nie przepadam za wieprzową, ale co innego drobiowa.Raz w miesiącu serwuję rodzince na obiad smażoną
drobiową wątróbkę z
cebulą. Uważam, że to smaczny, szybki i tani obiad.Rewelacyjnie komponuje się jako danie obiadowe z
ziemniakami i surówką z
kiszonej kapusty, albo po prostu ze świeżą
bagietką.
Składniki:ok 1kg
cebuli600 g
wątroby drobiowejłyżka sklarowanego
masła do podsmażenia
cebuliolej do smażenia
wątróbkisólpieprzmajeranekWykonanie :
Wątróbkę myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek.Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w krążki.
Masło rozpuszczamy na patelni,
cebulę smażymy na złoty kolor . Na drugiej patelni podsmażamy na
oleju pokrojoną
wątróbkę. Smażymy ją na małym ogniu przez ok 15 minut, co pewien czas obracając. Pod koniec smażenia dodajemy
sól,
pieprz i sporą ilość
majeranku Podczas smażenia należy uważać na pryskający tłuszcz.Na koniec wykładamy naszą usmażoną
cebulę na lub obok
wątróbki.