Wykonanie
Kaszanka jest niedroga i chyba przez to spychana na jakieś kulinarny margines. Gdzieś przeczytałam, że nazywana jest "
kiełbasą dla ubogich" ... i zupełnie nie rozumiem dlaczego nie doceniany jej walorów.Większość z nas przygotowuje
kaszankę tylko w okresie grillowym, zapiekając ją zawiniętą w folię aluminiową na grillu. Ja od czasu do czasu serwuję
kaszankę jako danie obiadowe z
ziemniakami i zasmażaną
kapustą kiszoną, albo przygotowuję z niej zapiekankę...Składniki:około 400 g
kaszanki1
cebulamajeranekWykonanie:Na
oleju zeszklić drobno pokrojoną
cebulę.
Kaszankę obrać ze skórki, pokroić w plastry, a następnie dodać do
cebuli. Smażyć przez około 10 minut, na średnim ogniu (do momentu kiedy nasze plasterki się rozpadną tworząc jedną masę) Doprawić do smaku
pieprzem i
solą i roztartym
majerankiem. Dokładnie wymieszać, po czym smażyć jeszcze około 3 minuty, aby się lekko przypiekła.Podawać z
ziemniakami i obowiązkowo gotowaną
kiszoną kapustą.