Wykonanie
Golce kojarzą mi się z rodzinnym domem.Przepis ten, przejęłamod mojej Mamy.Danie jest ekonomiczne,pożywne, doskonałe w smaku, łatwe i szybkiedo wykonania.Jest to prosty posiłek,jednak odpowiednio podany,może uchodzić za eleganckie danie.Składniki są tylko cztery:
ziemniaki,
wędzony boczek,
cebula i
kiszona kapusta.Ilość produktów jest kwestią indywidualną.
Ziemniaki zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Następnie, odcisnąć jebardzo dokładnie, przez gazę. Do tego celu idealnie nadaje się też tetra.Odciśnięty miąższ ziemniaczany można doprawić
solą i
pieprzem.Płyn z
ziemniaków odstawić na kilkanaście minut. Po jakimś czasie, na dnie naczynia pojawi się
skrobia. Wtedy należy delikatnie zlać
wodę,a mączkę dodać do
ziemniaków.
Boczek pokroić na cienkie paseczki, albo w kostkę - wedle własnego gustu.Usmażyć na patelni, dodać posiekaną drobno
cebulę.W garnku zagotować niewielką ilość
wody z
solą.Za pomocą łyżki formować podłużne kluski i wrzucać je na wrzątek,co jakiś czas, mieszając zawartość naczynia drewnianą
łopatką.
Wody powinno być tak mało, by powstał bardzo gęsty sos, nie zupa.Gdy wszystkie kluski znajdą się w garnku, należy dodać
boczek z
cebulą.Można doprawić
majerankiem.Nakładać na talerze, albo miseczki. Oddzielnie podać
kiszoną kapustę,którą każdy sam się częstuje.Uwielbiam golce. Na samą myśl o nich, robię się głodna :D