Wykonanie
Nie ukrywam, że bułeczki z ziarnami to mój... debiut :) Juz dawno miałam upiec jakieś fajne
bułki, przepisów są przecież tysiące. Zrobiłam
twarożek ze
śmietaną i zapragnęłam zjeść go z pełnoziarnistymi
bułkami.Troszkę zmodyfikowałam przepis znaleziony w necie i... tak oto powstały :) Pyszne w smaku, pachnące, mięciutkie w środku, tylko trochę mało wyrośnięte.Ale jak na debiut - oceniam je na 4+! :))Ale na pewno
będę starała się dopracować przepis (a raczej swoje umiejętności) na 5+!Użyłam do nich:200 g
mąki chlebowej razowej250 g
razowej mąki pszennej3 łyżki
otrąb owsianych (nie miałam dałam pszenne)ok. 270 ml letniej
wody1,5 łyżeczki
soli15 g świeżych
drożdży2 łyżki
oliwyok 60 g mieszanki ulubionych nasionWykonanie:
Drożdże rozpuścić w ok. 1/3 szklanki letniej
wody (
woda odlana z przygotowanych 270 ml) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę i
otręby wymieszać z
solą, wsypać do miski, zrobić wgłębienie i dodać wyrośnięte
drożdże . Powoli dodając
wodę (jej ilość zależy od użytej
mąki) zacząć wyrabiać ciasto, po chwili dodać ziarna i dalej wyrabiać Gdy ciasto jest już gładkie, elastyczne i nie klei się do dłoni, uformować kulę, przełożyć do lekko wysmarowanej
oliwą miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h (ciasto ma podwoić objętość).Następnie ciasto przełożyć na blat i podzielić na 8-10 równych części. Z każdej uformować okrągłe (lub podłużne) bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem blasze, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200ºC.Wyrośnięte bułeczki posmarować odrobiną
wody i posypać nasionami. Piec w temp.200ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 175º i piec jeszcze ok. 15-20 minut.

z
twarożkiem własnej TUTAJ roboty smakują... rewelacyjnie!