ßßß Cookit - przepis na BUŁECZKI Z ZIARNAMI

BUŁECZKI Z ZIARNAMI

nazwa

Wykonanie

Nie ukrywam, że bułeczki z ziarnami to mój... debiut :) Juz dawno miałam upiec jakieś fajne bułki, przepisów są przecież tysiące. Zrobiłam twarożek ze śmietaną i zapragnęłam zjeść go z pełnoziarnistymi bułkami.
Troszkę zmodyfikowałam przepis znaleziony w necie i... tak oto powstały :) Pyszne w smaku, pachnące, mięciutkie w środku, tylko trochę mało wyrośnięte.
Ale jak na debiut - oceniam je na 4+! :))
Ale na pewno będę starała się dopracować przepis (a raczej swoje umiejętności) na 5+!
Użyłam do nich:
200 g mąki chlebowej razowej
250 g razowej mąki pszennej
3 łyżki otrąb owsianych (nie miałam dałam pszenne)
ok. 270 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy
ok 60 g mieszanki ulubionych nasion
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ok. 1/3 szklanki letniej wody (woda odlana z przygotowanych 270 ml) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę i otręby wymieszać z solą, wsypać do miski, zrobić wgłębienie i dodać wyrośnięte drożdże . Powoli dodając wodę (jej ilość zależy od użytej mąki) zacząć wyrabiać ciasto, po chwili dodać ziarna i dalej wyrabiać Gdy ciasto jest już gładkie, elastyczne i nie klei się do dłoni, uformować kulę, przełożyć do lekko wysmarowanej oliwą miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1h (ciasto ma podwoić objętość).
Następnie ciasto przełożyć na blat i podzielić na 8-10 równych części. Z każdej uformować okrągłe (lub podłużne) bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem blasze, przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Wyrośnięte bułeczki posmarować odrobiną wody i posypać nasionami. Piec w temp.200ºC przez ok. 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 175º i piec jeszcze ok. 15-20 minut.
z twarożkiem własnej TUTAJ roboty smakują... rewelacyjnie!
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/04/bueczki-z-ziarnami.html