Wykonanie
            Składniki:1/2 kg 
mąki1 kostka 
margaryny3 czubate łyżki 
cukru7 łyżek 
mleka2 
jajka + 1 do posmarowania rogalików5 dag 
drożdżypowidłaPrzygotowanie:
Drożdże utrzeć z 
cukrem i 
mlekiem. 
Mąkę ,
margarynę, 
jajka zagnieść, dodawać utarte 
drożdże(nie czekać aż urosną) Wszystkie składniki dobrze połączyć i włożyć do lodówki na 0.5 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić sobie na mniejsze części, rozwałkować i .... puścić 
wodze fantazji:wycinając trójkąty (na rogaliki) szklanką krążki (na półksiężyce) albo co nam inwencja twórcza podsunie, nakładając do środka powidła. Następnie posmarować rozkłóconym 
jajkiem .Piec w temp. 175 stopni, aż się nie zarumienią.Gotowe lukrujemy , ew. posypujemy 
cukrem pudrem, gdyż są mało słodkie.Moja inwencja podsunęła mi dziś malutkie grzebienie, które po posmarowaniu 
żółtkiem obtaczałam w cukrze...

niektórzy jednak byli rozczarowani małą ilością powideł w środku grzebieni, i zażyczyli sobie duże, porządne 
rogale tak więc druga blacha to były...

i tym sposobem każdy miał to, co lubi :)