Wykonanie
Omlet to naprawdę świetny pomysł nie tylko na śniadanie. Bardzo często zdarza mi się go przygotowywać. Omlety są szybkie, proste do wykonania i co najważniejsze można do nich wrzucić niemal wszystko. Latem można dodać
pomidory,
cukinie,
szparagi czy
szczypiorek. Moja wersja to wersja całoroczna:) Przygotowałam omlet w dwóch wersjach ale naprawdę możecie zaszaleć. A jeśli zawiniecie omlet np w tortille będzie naprawdę pożywnie i nietypowo:)

Składniki: na każdy omlet:2 duże
jajkałyżka
masławersja z
oliwkami:łyżka zielonych
oliwek30 g
sera cheddar startego
pieprzwersja z
chili:papryczka chili/
chili w płatkachpół płaskiej łyżeczki
przyprawy ras el hanout
pieprzsólWykonanie:
Jajka rozbij do miseczki. Ubij je widelcem. Dodaj wybrane składniki i wymieszaj. Na patelnie rozgrzej
masło i wlej masę jajeczną. Podważaj drewnianą
łopatką omlet i przechylaj patelnię tak aby nie ścięta jeszcze masa dotarła do dna patelni. Gdy masa się zetnie można zsunąć omlet na talerz jednak ja przerzucam go jeszcze na drugą stronę i smażę kilka sekund. Wizja niedopieczonego omletu jest dla mnie przerażająca. Ale zróbcie tak jak lubicie najbardziej. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!