Wykonanie
Dawno nie było u nas naleśników. No więc oto są. I to jakie! I z jakim sosem. Zagapiłam się- przyznaję i zredukował mi się mocno. Ale na dobre mu to wyszło. Trochę przypomina mi nadzienie z moich ukochanych
cukierków Nimm2 więc uwielbiam go tym bardziej.
Syrop jest na prawdę cudny. Idealnie pasuje do lekkich i puszystych placków. Ciasto jest dość gęste więc trzeba formować je w płaskie placki żeby dobrze się upiekły. Polanie ich sosem powoduje że są absolutnie niezrównanie.
Składniki: na placki:150 g
mąki pszennejłyżka
cukru trzcinowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki gęstego
jogurtu (greckiego)1
jajko40 g stopionego i ostudzonego
masła100-120 ml
mlekasyrop:sok wyciśnięty z dwóch
pomarańczyłyżeczka
masła4-5 łyżek
cukruWykonanie:Składniki na
syrop rozpuść w garnku i poczekaj aż odparuje i stanie się gęsty. W tym czasie w jednej misce połącz suche składniki na ciasto. W drugiej mokre. Połącz ze sobą składniki suche i mokre, Wymieszaj. Smaż placki z obu stron. Ja nie używam
oleju i smażę je na patelni do naleśników. Polej upieczone naleśniki
syropem.Smacznego!