Wykonanie
Kuchnia brytyjska nie cieszy się zbyt dobrą opinią. Ale ja z różnych względów darzę wszystko co brytyjskie dużym sentymentem. Kuchnię biorę więc w pakiecie. I myślę, że nie jest taka straszna. Bubble and squek to danie przyrządzane z resztek niedzielnego obiadu. Dla mnie nie musi to być koniecznie niedzielny obiad ale każdy inny a poza tym często celowo gotuję więcej warzyw z przeznaczeniem na ten właśnie przepis. To właściwie nie jest konkretny przepis to po prostu sposób na zużycie tego co zostało. Jeśli chcecie możecie dodać do niego
mięso lub podać je z
mięsem. Jedynie o czym musicie pamiętać to to żeby w przypadku tego dania uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Tylko powolne podsmażanie spowoduje że całość będzie delikatna w środku i lekko chrupiąca na zewnątrz. W końcu nie chcemy wylądować ze spalonym obiadem:)

Składniki:4-5
ziemniaków ugotowanych (ilość tak naprawdę dowolna)
cebulawarzywa: u mnie
brukselka,
bób,
marchewka itp. drobno pokrojone
sólpieprz2 łyżki startego
cheddaraopcjonalnie: podsmażony
boczekolej do smażenia (u mnie
ryżowy)Wykonanie:Z
ziemniaków zrób puree. Warzywa wymieszaj ze sobą i dodaj
ser. Na
oleju podsmaż
cebulę a gdy się zrumieni dodaj pozostałe warzywa (i
boczek jeśli używasz). Dociśnij do patelni i podsmażaj na wolnym ogniu aż się zrumieni. Gdy tak się stanie przykryj patelnie dużym talerzem i szybko przewróć. Tak aby potrawa znalazła się na talerzu. Następnie delikatnie zsuń ja na patelnię żeby usmażyła się z drugiej strony. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!