Wykonanie
Strasznie marznę. Jak my wszyscy zapewne. Naprawdę nienawidzę zimy, ubierania się na
cebulę. porannego zwlekania się z ciepłego łóżka tylko po to żeby uderzyło mnie przeraźliwe zimno.. No może trochę przesadzam. Ale tylko trochę. Wychodząc z domu czuję się jak bałwan. A przecież nie ma jeszcze śniegu.. Ostatnio coś mnie wzięło na
buraki. Ale nie gotowane a pieczone. Zdecydowanie wolę warzywa w wersji pieczonej niż gotowanej. Nabierają fajnego smaku. Z
fetą i
orzechami buraki smakują super i są bardzo ciekawą przekąską. Nie musicie układać ich tak jak ja. Wystarczy ułożyć plastry
buraka i
fety naprzemiennie. Ja po prostu miałam ochotę na piramidki, kolumny i inne dziwactwa:)

Składniki:3-4 średnie
buraki1 opakowanie
sera fetagarść
orzechów lub
migdałów (użyłam
orzechów laskowych ale
migdały będą lepsze)
olej (u mnie
ryżowy)
oliwa sezamowa (lub inna)Wykonanie:
Buraki obierz i pokrój w cienkie plastry. Jeśli się obawiasz że będą piekły się zbyt długo możesz je chwilę pogotować aż lekko zmiękną. Ułóż
buraki na blaszce do pieczenia polej odrobina
oleju i całość wymieszaj rękami. Tak aby
buraki pokryły się
olejem. Włóż je do rozgrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i piecz ok 20-25 minut aż będą zupełnie miękkie. Trzeba je sprawdzać. Długość pieczenia będzie zależna od wielkości ukrojonego plastra. W czasie pieczenia
buraków ser feta pokrój w plastry a orzechy/migdały posiekaj. Gdy
buraczki się przypieką układaj na przemian
fetę i
buraki. Posyp
migdałami lub
orzechami i
skrop oliwą.Smacznego!