ßßß
Składniki:5 dużych papryk1 l buliony warzywnego lub rosołu2 łyżki koziego serasólpieprz1 łyżeczka pasty chili (użyłam pasty chipotle)kawałek kiełbasy chorizoWykonanie:Paprykę przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ułóż ją na macie do pieczenia skórą do góry i opiekaj w piekarniku do momentu gdy skórka się przypiecze (nastawiłam piekarnik na 180 stopni z funkcją grilla). Gdy lekko wystygnie zdejmij skórę. Gdy jest przypieczona schodzi w zasadzie sama. Zmiksuj paprykę. Miksuj ją dłuższą chwilę wtedy zupa będzie bardziej gładka. Zagotuj bulion. Dodaj zmiksowaną paprykę. Jeśli lubisz gęstsze zupy dodaj mniej bulionu lub zwiększ ilość papryki. Całość zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i chili. Na koniec dodaj ser- wg gustu. Chorizo pokrój na plastry i podsmaż na patelni- nie dodawałam żadnego tłuszczu. Gotuj zupę jeszcze przez chwilę i podawaj z chorizo.Smacznego!