Wykonanie
Skoro już zrobiłam
wiśnie w żelu to musiałam je od razu wykorzystać. Powstał więc deser z
kaszy manny. Idealny:) W wersji na ciepło podawany od razu po przygotowaniu jest super. Ale zimna
kasza z ciepłą frużeliną to było dziś to czego potrzebowałam. Na upalne dni pasuje idealnie. Nie tylko na deser ale i na słodkie śniadanie. Szybka do zrobienia i bardzo smaczna. Nie za słodka co dla nas jest absolutnym plusem. Mój syn oszalał na jej punkcie. Ja też!

Składniki:2 szklanki
mlekaok 4 płaskie łyżki
kaszy manny2
żółtka2 płaskie łyżki
cukru brązowego +łyżeczka do
żółtekłyżka
masławiśnie w żeluWykonanie:
Mleko zagotuj i wsyp
kaszę. Możesz wsypać jej więcej lub mniej w zależności od tego jaką konsystencję lubisz. Dodaj
cukier i
masło. Wymieszaj. Gotuj ok 10 minut aż
kasza napęcznieje. Jeśli jest zbyt gęsta dolej
mleka. Z
żółtek i
cukru zrób kogel
mogel. Stopniowo dodawaj je do
kaszy i mieszaj. Gotuj przez chwilę. Podawaj na ciepło lub na zimno (prosto z lodówki) z
wiśniami w żelu lub
dżemem czy
owocami.Smacznego!