Wykonanie
Wypatrzyłam ten przepis na blogu Oli „Na widelcu” już dość dawno i nawet z myślą o nim kupiłam stosowne foremki. Wreszcie nadszedł moment, kiedy
mogę go wypróbować.Jest to całkiem zdrowy deser dla małych i dużychBardzo smaczny i prosty do wykonania. Sos można zrobić z jakiegokolwiek
owocu jak sądzę – ja użyłam mrożonych
wiśni. Bardzo smaczne połączenie.

Składniki ;1
laska wanilii35 g
kaszy manny15 g
masła170 ml
mleka2 małe
jajka (
białka i
żółtka osobno)25 g
cukruSos :dowolny
owoc (u mnie
wiśnie)50 g
cukru50 ml
wodyWykonanie :Piekarnik rozgrzać do 200°C. Foremki posmarować
masłem (nawet w przypadku silikonowych foremek).
Laskę wanilii naciąć wzdłuż i zeskrobać nasionka. Nasionka oraz rdzeń
wanilii umieścić w garnku razem z
mlekiem i
masłem. Doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać
kaszę mannę, zmniejszyć ogień i gotować około 3 minut, a
kaszka zgęstnieje (powinna być bardzo gęsta).Przełożyć do miski i odstawić na chwilę.Dodać
żółtka do ostudzonej
kaszki i dokładnie wymieszać, wystarczy łyżką. W osobnej misce ubić
białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier. Pianę z
białek wymieszać delikatnie z
kaszką, tak aby piana nie opadła.Nałożyć masę do foremek. Foremki umieścić na blasze, wypełnionej gorącą
wodą (do połowy wysokości foremek). Piec około 20 minut.W międzyczasie przygotować sos. Podgrzać
wodę z
cukrem, do momentu aż
cukier się rozpuści.
Owoc dodać do
syropu cukrowego i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować np. blenderem ręcznym. Powstały sos przecedzić przez sitko. Przecedzony sos wstawić z powrotem na gaz. Podgrzewać dalej aż sos nieco zgęstnieje.Na talerze wyłożyć
kaszkę wyjętą z foremki, nałożyć porcję sosu i udekorować opcjonalnie listkami
mięty.