ßßß Cookit - przepis na Waniliowe choinki z kaszy manny

Waniliowe choinki z kaszy manny

nazwa

Wykonanie

Wypatrzyłam ten przepis na blogu Oli „Na widelcu” już dość dawno i nawet z myślą o nim kupiłam stosowne foremki. Wreszcie nadszedł moment, kiedy mogę go wypróbować.
Jest to całkiem zdrowy deser dla małych i dużych
Bardzo smaczny i prosty do wykonania. Sos można zrobić z jakiegokolwiek owocu jak sądzę – ja użyłam mrożonych wiśni. Bardzo smaczne połączenie.
Składniki ;
1 laska wanilii
35 g kaszy manny
15 g masła
170 ml mleka
2 małe jajka (białka i żółtka osobno)
25 g cukru
Sos :
dowolny owoc (u mnie wiśnie)
50 g cukru
50 ml wody
Wykonanie :
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Foremki posmarować masłem (nawet w przypadku silikonowych foremek).
Laskę wanilii naciąć wzdłuż i zeskrobać nasionka. Nasionka oraz rdzeń wanilii umieścić w garnku razem z mlekiem i masłem. Doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać kaszę mannę, zmniejszyć ogień i gotować około 3 minut, a kaszka zgęstnieje (powinna być bardzo gęsta).Przełożyć do miski i odstawić na chwilę.
Dodać żółtka do ostudzonej kaszki i dokładnie wymieszać, wystarczy łyżką. W osobnej misce ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Pianę z białek wymieszać delikatnie z kaszką, tak aby piana nie opadła.
Nałożyć masę do foremek. Foremki umieścić na blasze, wypełnionej gorącą wodą (do połowy wysokości foremek). Piec około 20 minut.
W międzyczasie przygotować sos. Podgrzać wodę z cukrem, do momentu aż cukier się rozpuści. Owoc dodać do syropu cukrowego i podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie zdjąć z ognia i zmiksować np. blenderem ręcznym. Powstały sos przecedzić przez sitko. Przecedzony sos wstawić z powrotem na gaz. Podgrzewać dalej aż sos nieco zgęstnieje.
Na talerze wyłożyć kaszkę wyjętą z foremki, nałożyć porcję sosu i udekorować opcjonalnie listkami mięty.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=2053