Wykonanie
To jedna z moich ulubionych tart. Karmelizowana
cebula to mój osobisty klasyk i uwielbiam ją. Jest lekko słodka i idealnie pasuje do
sera. Jedyny minus jest taki że jej przygotowanie może zająć chwilę. Co prawda wszystko dzieje się właściwie bez naszego udziału ale jednak trzeba na tę
cebulę poczekać. Dlatego ja robię zawsze jej ogromne ilości, pakuję do słoików i mam na czarną godzinę. To ułatwia życie. A później w ciągu kilku chwil powstaje pyszne danie. Lubię takie przepisy które zajmują mi nie więcej niż 10 minut a gościom wydaje się że spędziłam w kuchni
wieki.
Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego6 łyżek karmelizowanej
cebuli100 g
sera z niebieską pleśnią2
jajko150- 200 ml
śmietany 18%sólpieprzWykonanie:
Ciastem francuskim wylep formę. Na nie ułóż
cebulę. W miseczce wymieszaj
jajka,
sól,
pieprz i
śmietanę- jeśli masz większą blaszkę dodaj po prostu więcej
śmietany. Masą zalej
cebulę. Rozkrusz na wierzch
ser. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 25- 30 minut. Podawaj ciepłe.Smacznego!