Wykonanie
Przepis na to ciasto miał się pojawić już wczoraj na blogu, ale wychodząc rano do pracy nie przypuszczałam, że do domu
wrócę po 13 godzinach. I tak piszę go dla Was dopiero przy porannej sobotniej
kawce. Ciasto jest genialne, pyszne i na szczęście za słodkie mi nie wyszło. Krem delikatny,
biszkopt z najlepszego przepisu od mamy oczywiście. Częstujcie się!
BISZKOPT :Składniki :* 6
jajek* 1,5 szklanki
cukru* 2 szklanki
mąki pszennej tortowej* 2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie :
Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę
cukru i mieszamy około 5 minut.
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ja piekłam w prostokątnej formie, odstawiłam
biszkopt do całkowitego wystygnięcia, a właściwie dopiero na drugi dzień był krojony.

MASA :Składniki :* 1 litr
mleka* pół szklanki
cukru*
cukier waniliowy* 20 dag
masła* 10 - 12 łyżek
kaszy manny*
sok z cytryny - łyżka* dodatkowo
polewa czekoladowa - u mnie gotowa

Przygotowanie :
Mleko zagotować z
cukrem,
masłem oraz
cukrem waniliowym. Zdając z ognia, wsypać
kaszę manną, wszystko szybko wymieszać następnie pogotować jeszcze chwilkę na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do powstania budyniu. Do przestygniętego kremu dodać
sok z cytryny.
Biszkopt przekroić na 4 części. Każdą przełożyć masą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, bądź podawać od razu.
Biszkopt jest miękki i nie trzeba czekać by ciasto się nasączyło. Polać
polewą czekoladową.