ßßß Cookit - przepis na Stefanka na biszkopcie

Stefanka na biszkopcie

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto miał się pojawić już wczoraj na blogu, ale wychodząc rano do pracy nie przypuszczałam, że do domu wrócę po 13 godzinach. I tak piszę go dla Was dopiero przy porannej sobotniej kawce. Ciasto jest genialne, pyszne i na szczęście za słodkie mi nie wyszło. Krem delikatny, biszkopt z najlepszego przepisu od mamy oczywiście. Częstujcie się!
BISZKOPT :
Składniki :
* 6 jajek
* 1,5 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki pszennej tortowej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut.
Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ja piekłam w prostokątnej formie, odstawiłam biszkopt do całkowitego wystygnięcia, a właściwie dopiero na drugi dzień był krojony.
MASA :
Składniki :
* 1 litr mleka
* pół szklanki cukru
* cukier waniliowy
* 20 dag masła
* 10 - 12 łyżek kaszy manny
* sok z cytryny - łyżka
* dodatkowo polewa czekoladowa - u mnie gotowa
Przygotowanie :
Mleko zagotować z cukrem, masłem oraz cukrem waniliowym. Zdając z ognia, wsypać kaszę manną, wszystko szybko wymieszać następnie pogotować jeszcze chwilkę na wolnym ogniu cały czas mieszając aż do powstania budyniu. Do przestygniętego kremu dodać sok z cytryny.
Biszkopt przekroić na 4 części. Każdą przełożyć masą. Odstawić do lodówki na kilka godzin, bądź podawać od razu. Biszkopt jest miękki i nie trzeba czekać by ciasto się nasączyło. Polać polewą czekoladową.
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/11/stefanka-na-biszkopcie.html