Wykonanie
Babeczki powstały jako próba przed wspólnym pieczeniem z okazji Światowego Dnia Pieczenia, który obchodzimy 18 maja. Tematem będą czerwone cupcake co prawda, ale próba powstała niebieska. Nie dodałam
jajek i ciasto wyszło bardzo gęste, ale babeczki są rewelacyjne. Nie za słodkie, dlatego dodałam krem na bazie
śmietanki i
żelatyny. Co tutaj dużo mówić. Też je zróbcie!




* 180 g Kasi* 2,5 szklanki
mąki pszennej* 2
jajka - ja nie dałam* 2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego* szczypta
soli* szklanka
cukru pudru* szklanka
maślanki* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia*
barwnik spożywczy niebieski



Przygotowanie :
Margarynę utrzeć z
cukrem i ekstraktem
waniliowym. Dodać
jajka - ja nie dałam, bo zapomniałam. Wymieszać na zmianę z
mąką połączoną z
solą i proszkiem oraz
maślanką. Połączyć z barwnikiem. Piec 20 minut w 180 stopniach.Krem :* mała
śmietanka kremówka* łyżka
żelatyny* pół szklanki wrzątku* 2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie :Kremówkę ubić z
cukrem, dodać dobrze rozmieszaną
żelatynę we wrzątku. Ubić. Ozdobić babeczki. Przełożyć do lodówki. Do dekoracji używałam
cukrów kolorowych, które sama przygotowałam.