Wykonanie
Dzień dobry!Jednym z ostatnich przepisów na blogu jest brownie z karmelem i
orzeszkami ziemnymi, takie połączenie tak nam zasmakowało, że postanowiłam przygotować kolejne ciasto w podobnym stylu. Dzisiaj prezentuję Wam pyszny sernik z dodatkiem
masła orzechowego, solonego karmelu, orzeszków, a wszystko na słodkim, mocno
czekoladowym spodzie brownie. Chyba nie muszę pisać więcej, zapraszam po przepis :-).

Sernik inspirowany przepisem z Moich Wypieków :-).Składniki:Spód:100 g
gorzkiej czekolady70 g
masła1/3 szklanki
cukru2
jajka40 g
mąki pszennejMasa serowa:500 g
sera twarogowego 3 krotnie mielonego3
jajka3
żółtka200 g
cukru125 ml kwaśnej
śmietany 18 %100 g gładkiego
masła orzechowego150 g
masła orzechowego z kawałkami orzeszków1 łyżka
mąki ziemniaczanejKarmel:150 g
cukru1/4 szklanki
wody1/3 szklanki
śmietany kremówkiposiekane
orzeszki ziemnegruboziarnista
sólWykonanie:Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.Najpierw przygotowujemy spód. Połamaną
czekoladę i posiekane
masło wrzucamy do miski i umieszczamy na kąpieli
wodnej. Czekamy aż wszystko się roztopi, mieszamy i odstawiamy aby masa lekko ostygła, następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wylewamy ciasto to silikonowej tortownicy o wymiarze ok. 21 cm. Pieczemy ok. 15 minut w 180 st. Następnie studzimy.Abu przygotować masę
serową wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę, nie miksujemy zbyt długo, aby masa nie była bardzo napowietrzona. Wtedy nasz sernik będzie płaski.
Ser wykładamy na wystudzony spód i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 st. Po upieczeniu pozostawiamy w uchylonym piekarniku, do całkowitego ostudzenia.Sernik posypujemy posiekanymi orzeszkami.
Cukier i
wodę zaczynamy podgrzewać na średnim ogniu, do czasu aż zacznie się karmelizować i uzyska złotą barwę, wtedy zestawiamy go z ognia i stopniowo dodajemy
śmietanę, ciągle mieszając sos. Sos przelewamy do oddzielnego naczynia i czekamy aż lekko przestygnie, wtedy polewamy nim sernik, posypujemy gruboziarnistą
solą i czekamy aż sos całkiem stężeje. Sernik przechowujemy w lodówce.


Smacznego!