ßßß Cookit - przepis na Sałatka z mizuną, serem korycińskim i kurczakiem

Sałatka z mizuną, serem korycińskim i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Zaczynamy nowy tydzień propozycją smakowitej sałatki. Jej podstawą jest mizuna czyli japońskie zioło, nazywane też japońską musztardą. Pierwszy raz miałam okazję ją spróbować od Klaudyny z Ziołowego zakątka, ponieważ uprawia ją w swojej rodzinnej miejscowości.
Niby zioło jak zioło, wygląda nieco jak endywia, a smakuje jak musztarda! Tak, ma delikatny posmak musztardy :-). Zdecydowanie polecam do spróbowania, w Krakowie do kupienia na przykład na Hali Targowej, na samym końcu stanowisk warzywno-owocowych.
Postanowiłam połączyć ją z serem korycińskim, piersią z kurczaka, pomidorami, migdałami, żurawiną... wariacja w sumie z tego co miałam pod ręką, ale bardzo smaczna i ciekawa!
Zapraszam!
Składniki:
1 pęczek mizuny
8 pomidorków truskawkowych
200 g ugotowanej piersi z kurczaka
2 garści migdałów bez skórki
2 garści żurawiny suszonej
200 g sera korycińskiego dojrzewającego
3 łyżeczki musztardy francuskiej
6 łyżeczek oliwy z oliwek
3 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Mizunę oraz pomidorki myjemy. Sałatę pozbawiamy łodyg (oczywiście są jadalne, więc można je również wykorzystać) i rwiemy na mniejsze kawałki, a pomidory kroimy na ćwiartki.
Ser kroimy w kostkę, a pierś rwiemy na drobniejsze kawałki.
Na dwóch talerzach układamy mizunę, pomidory, ser, migdały, żurawinę i pierś z kurczaka.
Polewamy dressingiem z dokładnie wymieszanej oliwy, soku i musztardy z dodatkiem soli i pieprzu.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/07/saatka-z-mizuna-serem-korycinskim-i.html