Wykonanie
Ciasto:2
jajka r. L66 g
cukru42 g
mąki pszennej14 g
kakaoKrem:200 ml
śmietanki 30%200 g
gorzkiej czekoladyPolewa:100 g
masła100 g
gorzkiej czekoladyDodatkowo:15 drylowanych zielonych
oliwekkilka kostek
gorzkiej czekoladysól morska gruboziarnistaWykonanie:Zaczynamy od przygotowania
biszkoptu. Oddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
cukru i ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy
żółtka i dokładnie mieszamy.
Mąkę i
kakao przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy delikatnie trzepaczką. Ciasto rozsmarowujemy na dużej silikonowej formie (np. na tartę o średnicy 25 cm) i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu wycinamy małe
okręgi foremką do
ciastek lub obręczą cukierniczą (ewentualnie kieliszkiem lub szklanką) o śr. 6 cm. Powinno powstać 8 krążków.Aby przygotować krem,
śmietankę podgrzewamy, prawie do momentu zagotowania. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną
czekoladę. Mieszamy aż się roztopi. Odstawiamy do ostudzenia. Kiedy zgęstnieje odrobinę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego, będzie to część przeznaczona do dekoracji. Pozostały krem mieszamy z drobno posiekanymi
oliwkami (pozostałe
oliwki z dekoracji, patrz niżej).
Masło roztapiamy w rondelku, zdejmujemy z ognia, dodajemy
czekoladę, mieszamy aż do roztopienia. Odstawiamy do ostygnięcia.
Oliwki kroimy w plasterki. Przygotowujemy dekorację - w kąpieli
wodnej roztapiamy kilka kostek
czekolady, rozsmarowujemy ją na folii aluminiowej, tworząc małe
okręgi, na każdym układamy plasterek
oliwki i posypujemy odrobiną
soli. Schładzamy.Kółka z ciasta układamy na kratce. Na dolną część torciku nakładamy krem, ok. 2 łyżki, przykrywamy 2
ciastkiem, dociskamy, brzegi pokrywamy niewielką ilością kremu, wygładzamy szpatułką. Powtarzamy czynności z pozostałymi torcikami. Każdy torcik polewamy polewą, czekamy aż spłynie i lekko zastygnie (wstaw na chwilę do lodówki). Dekorujemy rozetką z kremu i plasterkiem
czekolady. Kremu i polewy pozostanie nieco więcej, więc można upiec 2
biszkopt, aby go wykorzystać lub udekorować nim inne ciasto.Smacznego!