ßßß Cookit - przepis na Czekoladowy torcik z zielonymi oliwkami

Czekoladowy torcik z zielonymi oliwkami

Wykonanie

Ciasto:
2 jajka r. L
66 g cukru
42 g mąki pszennej
14 g kakao
Krem:
200 ml śmietanki 30%
200 g gorzkiej czekolady
Polewa:
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
15 drylowanych zielonych oliwek
kilka kostek gorzkiej czekolady
sól morska gruboziarnista
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukru i ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, mieszamy delikatnie trzepaczką. Ciasto rozsmarowujemy na dużej silikonowej formie (np. na tartę o średnicy 25 cm) i pieczemy ok. 15-20 minut w 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu wycinamy małe okręgi foremką do ciastek lub obręczą cukierniczą (ewentualnie kieliszkiem lub szklanką) o śr. 6 cm. Powinno powstać 8 krążków.
Aby przygotować krem, śmietankę podgrzewamy, prawie do momentu zagotowania. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy aż się roztopi. Odstawiamy do ostudzenia. Kiedy zgęstnieje odrobinę kremu przekładamy do rękawa cukierniczego, będzie to część przeznaczona do dekoracji. Pozostały krem mieszamy z drobno posiekanymi oliwkami (pozostałe oliwki z dekoracji, patrz niżej).
Masło roztapiamy w rondelku, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę, mieszamy aż do roztopienia. Odstawiamy do ostygnięcia. Oliwki kroimy w plasterki. Przygotowujemy dekorację - w kąpieli wodnej roztapiamy kilka kostek czekolady, rozsmarowujemy ją na folii aluminiowej, tworząc małe okręgi, na każdym układamy plasterek oliwki i posypujemy odrobiną soli. Schładzamy.
Kółka z ciasta układamy na kratce. Na dolną część torciku nakładamy krem, ok. 2 łyżki, przykrywamy 2 ciastkiem, dociskamy, brzegi pokrywamy niewielką ilością kremu, wygładzamy szpatułką. Powtarzamy czynności z pozostałymi torcikami. Każdy torcik polewamy polewą, czekamy aż spłynie i lekko zastygnie (wstaw na chwilę do lodówki). Dekorujemy rozetką z kremu i plasterkiem czekolady. Kremu i polewy pozostanie nieco więcej, więc można upiec 2 biszkopt, aby go wykorzystać lub udekorować nim inne ciasto.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2014/01/czekoladowy-torcik-z-zielonymi-oliwkami_22.html