Wykonanie
Witajcie!Kolejna świąteczna słodkość, oczywiście nie ostatnia, jeszcze Was nieco pomęczę! :-)Tym razem wariacja z udziałem
żurawiny (tutaj zobaczycie inne świąteczne przepisy z jej udziałem - blok
mleczny z
żurawiną, muffinki
waniliowo-
żurawinowe) w wersji piernikowej.

Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, sycące. Smakuje nieco jak
czekoladowy piernik.Poczęstowaliśmy nim naszych znajomych i wszystkim bardzo smakowało, Wam również przypadnie do gustu.Zapraszam!Składniki:300 g
mąki pszennej75 ml
oleju2
jajka180 g
cukru pudru200 g
śmietany 18%1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej3 łyżki
przyprawy do piernika50 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej120 g świeżej lub
suszonej żurawiny1 łyżka
kakaoodrobina
mlekaWykonanie:
Olej,
jajka,
śmietanę mieszamy dokładnie w jednym naczyniu.Dodajemy stopniowo przesiane sypkie składniki, ciągle mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj odrobinę
mleka.

Na koniec dodajemy
żurawinę i
skórkę pomarańczową.
Ciastem wypełniamy foremkę. Ja użyłam foremki w kształcie śnieżynki o średnicy ok. 17 cm. Z takiej ilości ciasta otrzymałam 3 śnieżynki.Możecie również upiec ciasto w keksówce czy większej foremce.

Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 st. (do suchego patyczka, podaję czas pieczenia w formie, której używałam). Po ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!