Wykonanie
Dzień dobry!Nie od dzisiaj wiadomo, że
wątróbka nie jest lubianym
mięsem, podobnie jak inne
podroby, nie jest mile widziana na stołach.Wiadomo, każdy ma swoje preferencje smakowe, ale warto od czasu do czasu skusić się na coś, czego nie lubimy, bo nasze zdanie o tym składniku może się zmienić :-).Mam nadzieję, że tak będzie w przypadku owej
wątróbki, która w połączeniu z
gruszką smakuje wybornie :-).

Sama masa, przed dodaniem
jajek może być idealnym pasztetem na zimno, bez pieczenia, zapewne i taki przepis się kiedyś tutaj pojawi.A tymczasem zapraszam na
gruszki zapiekane z
wątróbką.Inspiracja - miesięcznik Moje smaki życia.Składniki:4
gruszki (powinny być lekko miękkie)300 g
wątróbki drobiowej500 ml
bulionu drobiowego (lub warzywnego)1
cebula2
jajka3 łyżki zmielonych
migdałóworegano,
sól,
pieprzoliwa z oliweksos
borówkowy do
mięs (lub
żurawinowy)Wykonanie:
Wątróbki dokładnie oczyszczamy, wkładamy do garnka z
bulionem i gotujemy ok. 15 minut, następnie
wątróbkę odsączamy i studzimy.
Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy na złoto na
oliwie.
Wątróbkę dokładnie blendujemy na gładką masę, dodajemy
cebulkę,
jajka,
sól i
pieprz oraz
migdały. Dokładnie mieszamy.
Gruszki myjemy i przekrawamy na pół, gniazda nasienne usuwamy, wydrążamy nieco większe otwory. Od strony skórki (miejsce na którym
gruszka będzie się opierać o blachę) ucinamy cienki plasterek, aby
gruszka stabilnie stała w trakcie pieczenia.Do każdego wgłębienia wkładamy farsz z
wątróbki, całość posypujemy
oregano i odrobiną
migdałów.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy około 30 minut.
Gruszki powinny zmięknąć.Podajemy z sosem z
borówek.Smacznego!