ßßß
To jest strzał w dziesiątkę, jeśli nie wierzycie, sprawdźcie sami! W przepisie wykorzystałam też kropelki czekoladowe. Doskonale sprawdziły się w wypieku, nieznacznie się rozpuściły, po upieczeniu dalej tworzą malutki kawałeczek twardej czekolady, która rozpuszcza się w ustach i doskonale dopełnia kwaśny smak rabarbaru.Małą uwaga - im więcej rabarbaru, tym babeczki mogą być bardziej wilgotne i mniej urośnięte.Zapraszam!Składniki:3 jajka150 g cukru1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego200 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soli75 g masła (roztopionego i przestudzonego)75 ml maślanki100 g kropelek czekoladowych2-3 łodygi rabarbaru (niezbyt długie)Wykonanie:Mąkę, proszek, sól przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Do jajek dodajemy mąkę, roztopione masło, maślankę oraz pozostałe składniki, miksujemy aż wszystko się dokładnie połączy.Rabarbar dokładnie myjemy, usuwamy liście i końcówkę przy korzeniach, kroimy w niezbyt grube plasterki, ok. 1 cm. Dodajemy do masy razem z kropelkami. Mieszamy.Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości, babeczki pieczemy ok. 25 minut w 180 st., do suchego patyczka.Smacznego!