Wykonanie
Witam!Tak tak, znów
rabarbar... ile jeszcze można?! ;-) Chyba długo, a przynajmniej tak długo jak będzie dostępny, a nawet i dłużej, bo zamierzam go wsadzić w słoiki i w zamrażalnik ;-).Dzisiaj jako dodatek do babeczek, w połączeniu z
czekoladą!

To jest strzał w dziesiątkę, jeśli nie wierzycie, sprawdźcie sami! W przepisie wykorzystałam też kropelki
czekoladowe. Doskonale sprawdziły się w wypieku, nieznacznie się rozpuściły, po upieczeniu dalej tworzą malutki kawałeczek twardej
czekolady, która rozpuszcza się w ustach i doskonale dopełnia kwaśny smak
rabarbaru.Małą uwaga - im więcej
rabarbaru, tym babeczki mogą być bardziej wilgotne i mniej urośnięte.Zapraszam!Składniki:3
jajka150 g
cukru1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub
cukru waniliowego200 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli75 g
masła (roztopionego i przestudzonego)75 ml
maślanki100 g kropelek
czekoladowych2-3 łodygi
rabarbaru (niezbyt długie)Wykonanie:
Mąkę, proszek,
sól przesiewamy.
Jajka ubijamy z
cukrem na puszystą masę.

Do
jajek dodajemy
mąkę, roztopione
masło,
maślankę oraz pozostałe składniki, miksujemy aż wszystko się dokładnie połączy.
Rabarbar dokładnie myjemy, usuwamy liście i końcówkę przy korzeniach, kroimy w niezbyt grube plasterki, ok. 1 cm. Dodajemy do masy razem z kropelkami. Mieszamy.Papilotki wypełniamy do 3/4 wysokości, babeczki pieczemy ok. 25 minut w 180 st., do suchego patyczka.Smacznego!