ßßß Cookit - przepis na Muffiny z czekoladowymi paluszkami

Muffiny z czekoladowymi paluszkami

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie, waniliowe muffiny z kruchą niespodzianką w postaci rewelacyjnych paluszków - nie słonych a w czekoladzie i to podwójnych (idealne dla mnie!). Wyjątkowo prosty i szybki przepis, dodatkowo muffiny wyglądają ciekawie :)
Składniki na 14 sztuk:
1 op. Podwójnych Czekoladowych Paluszków BeerFingers
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
150 g cukru
1 opakowanie cukru z wanilią (lub cukru waniliowego)
100 ml oleju roślinnego
250 ml maślanki
Wykonanie:
Czekoladowe paluszki kruszymy na kawałki około 2 cm, zostawiając kilka do ozdobienia gotowych muffin. Mieszamy pokruszone z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajko mieszamy z cukrami, olejem i maślanką. Do mokrych składników dodajemy suche i szybko mieszamy.
Papilotki wypełniamy ciastem i pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy muffiny z piekarnika, jednak pozostawiamy na kilka minut w formie, żeby nie straciły kształtu.
Jeszcze ciepłe ciastka przystrajamy kawałami paluszków - czekolada się na nich rozpuści i przyklei paluszki do muffin.
Smacznego! :)
Źródło:http://chocoholiczka.blogspot.com/2012/09/muffiny-z-czekoladowymi-paluszkami.html