Wykonanie
Cześć!Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować przepis na wyborną
szynkę w miodzie, którą znalazłam w 2 numerze KUKBUK'a.
Szynka jest aromatyczna i bardzo smaczna!Idealnie wkomponuje się na świątecznym wielkanocnym
stole.Ja Wam ją gorąco polecam :-).Dodam, że to pierwsza tego typu
szynka, którą samodzielnie upiekłam.Zapraszam!Składniki:2 kg
szynki wieprzowej50 ml ciepłej
wody70 ml
miodu spadziowego lub gryczanego100 ml
oliwy5 ząbków
czosnku3 łyżki
rozmarynupieprz,
sól2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka startej
skórki z cytryny (na drobnych oczkach)ok. 5
liści laurowych100 ml
wody o temp. pokojowejWykonanie:Pracę rozpoczynamy od umycia
mięsa i dokładnego osuszenia go.Następnie przygotowujemy marynatę.
Wodę (50 ml) mieszamy z
miodem i
oliwą.Dodajemy rozdrobniony
czosnek,
rozmaryn, sok i
skórkę z cytryny i
pieprz.

Całą mieszanką dokładnie nacieramy
mięso ze wszystkich stron i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy ją później piec.
Mięso posypujemy
solą i zamykamy w przykrytym naczyniu, na całą noc.Następnego dnia wyciągamy je około godziny przed pieczeniem i doprowadzamy do temperatury pokojowej.Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. (góra i dół), a w międzyczasie
mięso obciągamy specjalną siatką, bądź obwiązujemy sznurkiem, aby nabrało pożądanego kształtu. Pod sznurki wkładamy kilka
liści laurowych.
Mięso układamy z powrotem w naczyniu, polewamy marynatą i dodajemy do niej jeszcze 100 ml
wody. Wkładamy do piekarnika.Przez pierwsze 30 minut
pieczenia mięso trzymałam w zamkniętym naczyniu. Po 30 minutach zmniejszyłam temp. do 170 st., naczynie otworzyłam i piekłam jeszcze 45 minut. Pod koniec lekko przypiekłam je górną grzałką. W czasie pieczenia co jakiś czas polewajmy
mięso zalewą.

Mimo sugestii w KUKBUK'u, że
szynkę powinno się podawać na gorąco, zdecydowaliśmy ją wykorzystać jako
wędlinę, na naszym świątecznym
stole.Smacznego!