ßßß
Do testu wykorzystałam jajka białe oraz standardowe jajka beżowe. Każde jajko zostało dokładnie umyte przed testowaniem.Na pierwszy ogień poszły łupiny z cebuli .Napakowałam ich cały garnek, zalałam ok. 1,5 l wody i gotowałam 30 minut z dodatkiem 3 łyżek octu i 3 łyżek soli. Jajka gotowały się w takim wywarze 10 minut (zwyczajnie na twardo), leżakowały jeszcze 20 minut i uzyskały piękny, głęboki kolor, taki jak widzicie na zdjęciu.Kolejna była herbata sypana .Podobnie jak wcześniej herbata gotowała się 30 minut. Było to 6 łyżek herbaty sypkiej, 3 łyżki octu, 3 łyżki soli i 1,5 l wody. Jajka gotowały się w wywarze 10 minut, a leżakowały jeszcze 2 godziny.
Kolor jaki uzyskałam jest bardzo głęboki, nieco inny brąz niż przy jajkach z cebuli. Ciekawe przebarwienia uzyskałam przez dodatek sypkiej herbaty.Następnie testowałam kurkumę, która powinna dać piękny żółty kolor, jednak tak się niestety nie stało...Wywar podobnie jak wcześniej, gotowałam 30 minut, 1,5 l wody, 3 łyżki octu i soli oraz 3 łyżki kurkumy.Jajka gotowały się 10 minut, a leżakowały aż 8 godzin, co nie dało żadnego większego rezultatu.Kolejnym naturalnym barwnikiem, który wykorzystałam była czerwona kapusta .Wywar powstał z gotowania 1 kg kapusty, poszatkowanej drobno z 1,5 l wody i 3 łyżkami soli. Tutaj nie dodawałam octu, ponieważ wywar z kapusty całkiem zmienia kolor po jego dodaniu. Z niebieskiego na czerwono-różowy.Jajka gotowały się 10 minut, a leżakowały 8 godzin, użyłam dodatkowego jajka białego, aby przeprowadzić z nim później test.Do ok. 1/2 szklanki wywaru dodałam kilka łyżek octu, dokładnie wymieszałam, kolor z niebieskiego zmienił się na czerwony. Do takiego roztworu wrzuciłam niebieskie jajko i zostawiłam na kolejne 8 godzin. Jak widzicie na zdjęciu, jajko zmieniło kolor na fioletowo-różowy :-).Przedostatnim testem były czerwone buraki, na których najbardziej się zawiodłam.Do 1,5 l wody dodałam 2 duże czerwone buraki, drobno pokrojone, dodałam ocet i sól, gotowałam 30 minut, z jajkami 10, a później jajka podobnie jak w innych przypadkach, leżakowały 8 godzin, co nie dało żadnego rezultatu. Jajka są delikatnie różowe.Testowałam również mrożony szpinak(w taki sam sposób jak powyższe przykłady) jednak jajka w ogóle nie zmieniły koloru.
Podsumowując - przy intensywnych barwnikach takich jak cebula, czy herbata, nie gra roli czy jajko jest jaśniejsze czy ciemniejsze. Różnicę widać jedynie przy czerwonej kapuście.Kurkuma i buraki okazały się lekkim niewypałem, jednak może Wam inaczej wyjdą? :-)Jeszcze kilka pomysłów, co możecie zrobić aby Wasze pisanki ładniej wyglądały :aby jajka ładnie się błyszczały, wystarczy je posmarować oliwą lub olejem, bardzo małą ilością, aby nie były zbyt tłuste,jeśli chcesz uzyskać roślinne wzorki na jajkach, potrzebne Ci będą pończochy oraz listki roślinek. Na każdym jajku układamy listek, zakładamy pończochę, dokładnie wiążemy i tak zapakowane wkładamy do wywaru do farbowania. Efekt na zdjęciach poniżej.