Wykonanie
Dobry patent na
braki jajeczne w lodówce :)

Jest spokojne, letnie popołudnie. Obiad już dawno za pasem. Należałoby pomyśleć o przyjemnym, słodkim podwieczorku. Nabrałam ochoty na własnoręczny wypiek. Jakieś szybkie i nieskomplikowane w wykonaniu ciasto.Sięgnęłam na półkę po miskę, wydobyłam z szafki
mąkę, wyciągnęłam
cukier, przygotowałam tortownicę do pieczenia. Zaglądam do lodówki po resztę składników, a tu zonk! Brak
jajek! A ochota na ciasto nie przechodzi...No to w te pędy lecę pytać Wujka Googla, co tu zrobić w takim przypadku. Ano ciasto bez
jajek upiec! Przepis na bezjajeczne i beztłuszczowe ciasto
kokosowe podpatrzyłam u Joli .Wyrosło całkiem ładnie, w konsystencji miękkie, choć dość zwarte, przyjemnie
kokosowe w smaku. Wyśmienity patent na nagły deficyt jajecznego składnika w lodówce!

Składniki na małą tortownicę o średnicy 18cm:100g wiórek
kokosowych190g
mąki pszennej200g
cukru300ml
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia - czubata1 łyżka
kakao
Mąkę przesiać przez sitko do miski - w ten sposób się ją napowietrza . Dodać
wiórki kokosowe,
proszek do pieczenia,
cukier i wymieszać łyżką. Dolać
mleko i dokładnie wymieszać.Okrągłą tortownicę o średnicy 18cm wysmarować
masłem i posypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ¾ ciasta. Pozostałe ciasto wymieszać z
kakao i wyłożyć na jasną część, tworząc zygzaki.Ciasto piec około 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku - - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy .Wystudzone ciasto polać
polewa czekoladową. Zwykle robię własną, na bazie sprawdzonego metoda prób i błędów przepisu na idealną
polewę czekoladową . Tym razem jednak lenistwo wzięło górę i wykorzystałam kupną z
białej czekolady.




