ßßß
Grunt to kiepskim dowcipem dzień zacząć :)[źródło: internet]- Mężu, dokąd idziesz?- Do sklepu, po chleb.- Przecież mamy chleb!- No to po igrzyska...Dziś propozycja na chleb mocno nietypowy, bo z maślanką w składzie. Wychodzi mięciutki, puszysty, nie kruszy się, i smakuje niebiańsko :)Można tu eksperymentować z dodatkami różnych mąk. U mnie akurat w roli głównej mąka razowa żytnia .
Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH):300g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa100g mąki żytniej razowej - typ 2000 pelnoziarnista3 czubate łyżeczki drożdży suchych (14g) - lub 30g drożdży świeżych200g maślanki1/2 szkl.wody - ciepłej2 łyżki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany2 łyżeczki soli - płaskie2 łyżki oliwymasło - do wysmarowania formy przed pieczeniemkasza manna - do obsypania formymaślanka - do posmarowania chleba przed pieczeniem
Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 1/2 szkl. ciepłej wody z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżką miodu. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Taki rozczyn dodać następnie do reszty składników.W przypadku wykorzystania drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w wodzie. Prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci rozczynu. Przepis w dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych.W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże i sól. Stopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę.Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Ciasto chlebowe wyjdzie raczej mało zwarte i mocno klejące. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości .Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm (LxWxH) wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach w podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką.Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy itp. itd. - nie ma innej rady, chleba przy pieczeniu trzeba po prostu pilnować...Gotowość chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce, by dokładnie odparował.Zajadać ze smakiem :)






Pięknie dziękuję SMAKEROWI za mianowanie mojego chleba Przepisem Dnia 05.09.2015.