ßßß Cookit - przepis na Pasta jajeczna z porem, szczypiorkiem i świeżym ogórkiem

Pasta jajeczna z porem, szczypiorkiem i świeżym ogórkiem

nazwa

Wykonanie

Dobra pasta, nigdy nie jest zła!
W powietrzu czuć powoli wiosnę, stąd ochota na te lżejsze, bardziej dietetyczne potrawy. Poniżej propozycja lekkiej, ożywczej w smaku pasty z dodatkiem świeżego ogórka.
Składniki:
4 jajka na twardo - zetrzeć na dużych oczkach tarki
4 łyżki szczypiorku [30g] - drobno posiekać
biała część pora [50g] - drobno pokroić
1/2 długiego ogórka szklarniowego [150g] - pokroić w kostkę
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - używam Zott lub Bakoma
1 łyżeczka musztardy - ma być ostra, u mnie chrzanowa
sól, pieprz kolorowy - do smaku
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę - leniwiec kuchenny może również posłużyć się tarką, tylko wtedy po starciu należy ogórek odcisnąć z wody; ja osobiście lubię jak moja pasta chrzęści w zębach, stąd wolę pozostać przy krojeniu.
Szczypiorek i por drobno pokroić - dla bardziej delikatnego smaku pora można sparzyć wrzącą wodą na sitku; u mnie jednak surowy, wolę jego ostrzejszy posmaczek .
W oddzielnym naczynku rozbełtać sos: jogurt, musztarda i przyprawy.
W misce wymieszać wszystkie składniki i zalać przygotowanym sosem.
Delektować się pastą z domowym, własnoręcznie wypiekanym pieczywem - a choćby na takich Bajglach parzonych w ciemnym miodzie gryczanym .
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2015/03/pasta-jajeczna-z-porem-szczypiorkiem-i.html