Wykonanie
Dobra pasta, nigdy nie jest zła!

W powietrzu czuć powoli wiosnę, stąd ochota na te lżejsze, bardziej dietetyczne potrawy. Poniżej propozycja lekkiej, ożywczej w smaku pasty z dodatkiem świeżego
ogórka.Składniki:

4
jajka na twardo - zetrzeć na dużych oczkach tarki4 łyżki
szczypiorku [30g] - drobno posiekaćbiała część
pora [50g] - drobno pokroić1/2 długiego
ogórka szklarniowego [150g] - pokroić w kostkę3 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego - używam Zott lub Bakoma1 łyżeczka
musztardy - ma być ostra, u mnie chrzanowa
sól,
pieprz kolorowy - do smaku
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kostkę - leniwiec kuchenny może również posłużyć się tarką, tylko wtedy po starciu należy
ogórek odcisnąć z
wody; ja osobiście lubię jak moja pasta chrzęści w zębach, stąd wolę pozostać przy krojeniu.
Szczypiorek i
por drobno pokroić - dla bardziej delikatnego smaku
pora można sparzyć wrzącą
wodą na sitku; u mnie jednak surowy, wolę jego ostrzejszy posmaczek .W oddzielnym naczynku rozbełtać sos:
jogurt,
musztarda i
przyprawy.W misce wymieszać wszystkie składniki i zalać przygotowanym sosem.Delektować się pastą z domowym, własnoręcznie wypiekanym
pieczywem - a choćby na takich Bajglach parzonych w ciemnym miodzie gryczanym .




